Costul orar al fortei de munca- adica totalul cheltuielilor suportate de angajator cu forta de munca salariata- a inregistrat in ultimul trimestru din 2011 o rata de crestere de 0,74% fata de trimestrul precedent si de 9,76% fata de acelasi trimestru al anului anterior, se arata intr-un comunicat al INS.
- Trimestrul IV 2011 comparativ cu trimestrul III 2011
- In constructii cresterea costului orar al fortei de munca a fost determinata in principal de scaderea timpului efectiv lucrat fata de trimestrul precedent, fenomen cu caracter sezonier specific acestei activitati in trimestrul al IV-lea al fiecarui an.
- In sectorul bugetar costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in sanatate si asistenta sociala (1,32%) si a scazut in invatamant (-15,47%), respectiv in administratia publica (-2,55%).
- In invatamant, scaderea accentuata a costului orar al fortei de munca a fost determinata de cresterea timpului efectiv lucrat fata de trimestrul precedent, fenomen caracteristic acestei activitati in trimestrul al IV-lea al fiecarui an, cauzat de reinceperea anului scolar.
- Trimestrul IV 2011 comparativ cu trimestrul IV 2010
- In sectorul bugetar, ca urmare a salarizarii diferite aplicate in cei doi ani pentru personalul platit din fonduri publice , s-au inregistrat cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa efectul zilelor lucratoare) astfel: in sanatate si asistenta sociala cu 18,88%, in administratie publica cu 14,53% si in invatamant cu 12,72%.
Indicele trimestrial al costului orar al fortei de munca permite evaluarea tendintelor costurilor orare suportate de angajator cu forta de munca salariata.
Costul total cu forta de munca - reprezinta totalitatea cheltuielilor - directe si indirecte - suportate de angajator cu forta de munca salariata. Conform metodologiei europene, sunt excluse cheltuielile suportate de angajator cu formarea profesionala a angajatilor, recrutarea personalului si echipamentul de protectie.
Cheltuielile directe cu forta de munca - includ sumele brute platite din fondul de salarii pentru timpul lucrat (inclusiv premii), pentru timpul nelucrat, drepturile in natura ca remunerare a muncii (potrivit prevederilor din contractele colective de munca), sumele brute platite salariatilor (ca stimulente) din profitul net realizat de unitate, sumele brute platite din alte fonduri (inclusiv drepturi in natura) acordate conform legislatiei in vigoare.
Cheltuielile indirecte cu forta de munca - includ contributiile angajatorului la fondurile de asigurari si protectie sociala (somaj, sanatate etc.), sumele brute platite salariatilor care parasesc unitatea (iesire la pensie, transfer, detasare etc.), sumele brute platite pentru intreruperi ale lucrului neimputabile salariatilor, alte cheltuieli cu forta de munca.
No comments:
Post a Comment