Solariile bio, o afacere la inceput de drum in tara noastra, par sa fie cheia profitului sigur. Cu rabdare, munca multa si fonduri europene, se pot pune pe picioare sere pline cu legume bio sau rasaduri.
Exemple nenumarate vin din Constanta, unde si oamenii de la tara, dar si orasenii, s-au apucat de agricultura ecologica.
La 25 ani, Marius Botoi poate spune ca a dat lovitura. A investit 35.000 de euro in sere cu rasaduri si legume bio pe o suprafata de 1.300 de metri patrati.
Jumatate din bani i-a luat din fonduri europene, prin programul Tanarul Fermier. In primul an a reusit sa isi acopere investitia, dupa care a intrat pe profit.
Cu o investitie mai mica a pornit la drum si Ion Ilie. Pe terenul din curte a ridicat doua solarii, fiecare pe cate o suta de metri patrati, cu 3500 de lei.
Cultiva legume bio, adica nu foloseste chimicale. Cand a vazut ca are clienti, s-a inscris si el in programul Tanarul Fermier, prin care a primit de curand 10.000 de euro. Acesti bani se vor duce tot in solarii.
Un solar de 100 de metri patrati, cu tot cu sistem de irigatii in care puteti sa cultivati legume bio, costa in jur de 1.500 de lei, la care se adauga inca 500 de lei, rasadurile si ingrasamintele tot bio. Si sa nu uitam:
Constructia: 1500 de lei
Rasaduri: 400 de lei
Ingrasaminte: 100 de lei
Total cheltuieli: 2.000 de lei
Productie: aproximativ 1,5 tone
Vanzare productie: 4.000 de lei
Agricultorii spun ca singura problema, la inceput, o reprezinta desfacerea produselor. Sfatul lor: intermediarii trebuie ocoliti, iar odata ajunsi la proprietarii de magazine sau tarabe, problema este rezolvata.
No comments:
Post a Comment