Thursday 7 June 2012

Societatea si energia.

  Ne uitam de ani de zile la fpatul ca exista in continuare o criza energetica la nivel mondial, ca anumite tari au probleme cu energia in timp ce altele consuma foarte mult. Dar soarele rasare pe toata suprafata globului si aici ma refer la zonele locuite si de regula si vantul bate peste tot, motiv pentru care s-ar putea obtine energie din ele si pentru tarile care nu au inca instalatii intinse pe mii de km care duc curentul electric la destinatie si credeti-ma ca inca sunt multe astfel de tari.

Energia nucleara este o solutie cu un randament extrem de bun dar extrem de poluanta si extrem de periculoasa. Aceste surse de energie trebuiesc sa fie pana la urma si prietenoase cu mediul pentru ca altfel riscam sa aducem lumea intr-o noua criza. Motiv pentru care au aparut numeroase programe care se ocupa cu raspandirea acesto tehnologii in randul celor care inca nu le cunosc si nu le aplica, unul din aceste programe este programul centrale cu peleti, in acest program sunt prezentate diferite tipuri de aparate care ne usureaza viata producand energie mult mai economic si mai putin poluant decat restul cu care suntem obisnuiti acestea sunt panouri solare, centrala cu peleti, pompa  caldura. Unele dintre cele mai bune soltuii la momentul actual sunt panourile solare, pentru ca ele si incalzesc apa din locuinta si reusesc sa produca destul de mult curent mai ales daca sunt intinse pe o suprafata mare.

   Exista totusi si la ele niste probleme legate de intretinere cu care inca nu suntem obisnuiti.Una din ele ar fi faptul ca trebuie sa le curatam destul de des pentru a avea un randament mai bun. Va dati acum seama ca daca ar fi murdare lumina soarelui nu ar mai putea fi absorbita de celulele fotovoltaice atat de bine . Dar pe scurt cerintele economice, si aici ma refer la preturi ar fi cam asa.

Ele se impart in trei categorii de preturi: cele de a achizitionare in cantitati mici (module de toate marimile, in gama de kilowati anual), mid-range (de obicei până la 10 Mwp anual), precum si cumparatorii mari cantitatea  ( va dati seama acum ca in cantitatile cele mai mari ele pot fi cumparate cel mai ieftin este un fel de sistem en gros ).

Pe termen lung, numai pe termen lung,este in mod clar o reducere sistematica in pretul de celule si module.De exemplu, in 1998 a fost estimat costul per watt cantitate a fost de aproximativ 4.50 dolari, care a fost de 33 de ori mai mic decat costul în 1970 de $150 .In lumea reala preturile depind foarte mult de conditiile meteorologice locale. Intr-o tara noroasa, cum ar fi Marea Britanie, pretul pe kW instalat, in general, variază între 2,00 lire la 3000 lire,  in timp ce in tari precum Spania, mai insorita costurile pot fi mult mai mici.

Ca atare trebuie intotdeauna sa ne facem socotelile in functie si de zona si mai ales de cumparator, de retailer, de conditiile in care ni se ofera service, intretinere si mai ales de tipurile de piese de schimb care le gasim pentru ele si mai ales la ce preturi gasim si aceste piese de schimb.In momentul de fata sunt unele lucruri care nu ne conivn la astfel de apartura si anume ca pretul de intretinere poate fi unul ridicat, ca au anumite vicii cu care nu suntem obsinuiti de exemplu curentul pe timp de noapte la panouri solare, sau exista intervale cand nu bate vantul, sau axista zone unde exista efectul de tubulenta si iar nu este foarte productiv pentru o eoliana.


Tags: centrale cu peleti

No comments:

Post a Comment