Tuesday 20 March 2012

Ce este strabismul? Cele mai frecvente tipuri de strabism, cauze, tratament oftalmologic si chirurgical

Strabismul este o afectiune oculară în care axele celor doi ochi nu sunt paralele ÅŸi unul sau ambii ochi deviază. Se estimeaza ca 5-20% din copii au probleme de vedere, iar 5 % din copii au strabism. Principalul semn este lipsa alinierii axelor vizuale ale ochilor, adica un ochi fuge din poziÅ£ia normală de drept înainte. Alteori, sunt semne indirecte cum ar fi închiderea unuia dintre ochi în lumină puternică, întoarcerea sau înclinarea capului într-o parte.

Care sunt cauzele strabismului?
Cauzele strabismului sunt diverse:

  • Ereditatea: parinÅ£ii, fraÅ£ii sau rudele apropiate au strabism, dar poate să apară ÅŸi la copii fără rude cu strabism.
  • Viciile de refracÅ£ie (prezenÅ£a dioptriilor), mai ales când sunt diferenÅ£e de dioptrii între ochi. De multe ori, viciile refracÅ£ie se transmit ereditar.
  • Vederea scazută a unui ochi din diverse motive (leziuni ale fundului de ochi, cataracta, tumori intraoculare)
  • Prematurite, dismaturitate
  • AfecÅ£iuni neurologice: hidrocefalie, sindrom Down, paralizie cerebrală
  • AfecÅ£iuni congenitale ale orbitei sau ochiului
  • Traumatisme cerebrale, ale orbitei sau ale ochiului
  • Cauze necunoscute: de cele mai multe ori nu se poate stabili cauza. Strabismul poate să apară la copii fără alte afecÅ£iuni asociate.

Momentul examinării oftalmologice în strabism

Odată constată prezenţa strabismului, copilul trebuie consultat IMEDIAT de catre un specialist oftalmolog pediatru.

Prima URGENŢĂ o reprezintă depistarea ÅŸi tratamentul AMBLIOPIEI, adică a vederii slabe. Dacă unul din ochi deviază mai frecvent, vederea lui poate sa scadă prin ne-utilizare. Ochiul care priveÅŸte drept, este folosit preponderent. Ambliopia apare la 40 % din copiii cu strabism ÅŸi este principala cauză de pierdere a vederii la un ochi pentru populaÅ£ia cuprinsă între 20-70 ani. Ea poate fi prevenită prin consult oftalmologic.

A doua problemă majoră o constituie lipsa vederii binoculare care include ÅŸi steroscopia, vederea “ 3 D”. Lipsa vederii binoculare implică aprecierea incorectă a distanÅ£elor, practic extrem de deranjantă, mai ales pentru ÅŸofat precum ÅŸi practicarea unor meserii sau sporturi care necesită vederea în spaÅ£iu: munca la înălÅ£ime, arhitectură, pictură, chirurgie.
Când debutul strabismului este sub vârsta de 6 luni sau chiar mai devreme, acesta este denumit STRABISM CONGENITAL. Mai frecvent este strabismul convergent, când ochiul fuge spre nas.

Cu cât strabismul apare mai devreme, cu atât trebuie intervenit mai rapid, altfel ÅŸansele de recuperare a vederii la ochiul slab ÅŸi a vederii binoculare scad.

Examinarea are ca scop decelarea cauzei care a produs strabismul ÅŸi decizia asupra tipului de tratament necesar.

Citeste mai mult si comenteaza pe MedLive.ro

No comments:

Post a Comment