Wednesday 7 March 2012

Protejarea mediului.

Dureaza milioane de ani sa astepti natura sa produca petrol sau carbune, si la consumul actual la nivel planetar avem nevoie de cativa ani sa epuizam rezerve intregi din aceste materiale. Intr-o societate in care este incurajat consumul energia este de regula un bun pe care il au majoritatea si il considera esential.

Dar totodata mediul are de suferit din aceasta cauza, asta datorita modului poluant de rafinare si de depozitare a deseurilor acestor produse. Multi spun astazi ca a avea masina electrica este o dovada de spirit ecologic, dar aceia uita probabil ca peste 60% din energia produsa la nivel mondial are la baza consumul de combustibili fosili  sau mai rau consumul de materiale radioactive.

In spatele consumului “ecologic” al masinilor electrice stau sute de kilometri de centrale electrice care produc energia poluand mediul. Iar daca cererea de curent se mareste se va mari si consumul de combustibili care se vor epuiza in timp scurt. Adevarata energie inepuizabila exista in lumina solara, sau in modalitatea eficienta de a folosi deseurile pe post de materie prima si chiar o tehnologie de refolosire a lor.

Pe scurt trebuie sa facem eforturi ca sa putem reimprospata natura, sa-i lasam timp sa se regenereze, timp in care noi refolosim materiale deja uzate, ajutand astfel la protejarea mediului. Un bun exemplu pentru acest lucru sunt centrale cu peleti ce folosesc rumegus si alte resturi de materiale lemnoase pentru producerea energiei termice. Peletii sunt obtinuti la presiuni inalte si obtin densitati de doua ori mai mari decat cea a lemnului verde uscat , ceea ce inseamna o putere calorica cu 20-30% mai mare decat a oricaror materiale disponibile pe piata. Inlocuiesc practic cu succes lemnul. Singurul lor dezvantaj fiind ca se pot infunda din cauza cenusei mult mai repede decat o centrala normala pe lemne.

Panourile solare sunt asociate de regula cu rezervoare de stocare a energiei si rolul lor este acela de a incalzi apa din locuinta cu ajutorul energiei solare. Transmiterea energiei termice intre panoul solar si locul unde aceasta este dorita se face in doua moduri si anume cu utilizarea unei surse de energie externa sau fara. In cazul in care se utilizeaza un panou solar cu sursa de energie externa avem de-a face cu sisteme ce au pompe actionate electric si sisteme de reglare automata. In cazul in care nu exista o sursa de energie externa se practica utilizarea principiului diferentei de densitate a agentului termic ( termosifon ) . Altfel decat la incalzire centrala, functionand pe acelasi principiu, in acest caz rezervorul trebuie sa se gaseasca deasupra panoului solar. Adesea panoul solar si rezevorul constituie un bloc comun. Daca este asociat cu un rezervor de stocare a energiei, se poate asigura incalzirea cladirii numai cu energie solara. 

      Alte metode de a incalzi apa in locuinta ta sunt si panouri solare, pompe cu caldura, panouri solare. Aceste metode pot fi folosite aproape gratis in Romania datorita programului casa verde, acest program ofera subventii celor ce isi procura si isi achita astfel de sisteme. Pentru mai multe informatii urmariti cu atentie programul casa verde 2012. Trebuie sa ajutam la conservarea naturii acestei tari si zic eu ca se poate mai ales cand practic e aproape gratis. Plus ca avantajul panourilor solare este de exemplu acela ca nu depinzi de reteaua electrica, si ca poti fi independent bineinteles si de cea de termoficare.


panouri solare, pompe de caldura

No comments:

Post a Comment