Tuesday 6 March 2012

De ce sa cumparam piese auto la mana a doua?

Piata masinilor si a componentelor auto la mana a doua din Romania s-a dezvoltat considerabil in ultimii cativa ani. La fel ca si in cazul altor tipuri de produse (electronice, mobila, imbracaminte etc.), multe companii romanesti importa produse folosite din strainatate, dar care inca sunt destul de bune pentru a acoperi nevoile clientilor macar pe o perioada scurta. Preturile acestor piese auto e mai scazut decat al celor noi si multe companii specializate in importul acestor tipuri de piese ofera si garantie pentru ele. Exista mai multe motive pentru care e mai avantajos si mai comod pentru a achizitiona piese auto la mana a doua. In primul rand, e mult mai accesibil din punct de vedere financiar, un aspect de care trebuie sa tinem cont, mai ales in cazul unei tari precum Romania.

Uneori, pretul pieselor poate dicta ca masina sa intre sau nu in reparatii, scenariu nefavorabil, mai ales daca masina are probleme serioase de siguranta si performanta. Apoi, retelele de distributie de piese auto import sunt bine puse la punct si puteti gasi produsele de care aveti nevoie mai repede. In cazul unor piese noi, trebuie facuta o comanda la un dealer specializat si in cazul unor modele straine sau mai rare, durata de asteptare pentru o piesa poate sa dureze cateva saptamani sau poate chiar mai mult. Stocurile firmelor care se ocupa cu importul de piese second hand sunt tot timpul suplimentate cu stocuri noi si s-ar putea sa gasiti direct pe stoc pies ape care o cautati. Multi soferi romani au masini mai vechi, ale caror piese nu se mai produc momentan si doar prin intermediul unui shop de piese la mana a doua veti putea gasi o piesa de schimb. Altfel, va trebui poate sa improvizati sau sa considerati sa renuntati la masina, un gand cam negru pentru cei mai multi dintre noi.

Apoi, in ultima vreme, piata online a pieselor auto s-a dezvoltat foarte mult si e relativ usor sa gasesti piesa de care ai nevoie. Multe firme vand piese auto online, direct din depozit, practica ce contribuie la mentinerea unui pret scazut. Astfel, e usor sa obtii piesa de care ai nevoie si o poti primi prin curier in doar cateva zile. E un progress real fata de situatia de acum cativa ani, cand trebuia poate sa suni la magazine din toata tara si sa speri ca pe undeva, intr-un stoc mic, exista si un ambreiaj care care sa se potriveasca masinii tale. Un alt avantaj al pieselor auto second hand e impactul redus asupra mediului inconjurator. Altfel spus, aceste piese au trecut deja prin procesul de productie si de fiecare data cand acea piesa e folosita intr-o alta masina, se poate scadea “costul” ecologic atribuit unei componente noi. Practic, pe langa combustibilul consumat in timpul rulajului, cota de poluare a unei masini e dictata si de procesul tehnologic necesar productiei fiecarei piese in parte.

Cu toate astea, trebuie sa tinem minte ca piesele auto second hand au o istorie de uz in spate si, cel putin theoretic, exista riscul ca acestea sa cedeze mai repede decat cele noi. Totusi, cu putina pricepere si chiar noroc, se poate incropi o masina functionala chiar si cu piese auto ieftine.  


cauciucuri iarna, placute frana ate

No comments:

Post a Comment