Friday 16 March 2012

Istoric Memorie RAM

 

     Memoria RAM este esenÅ£ială pentru computerele de azi, dar aceasta nu a fost intotdeauna la fel de puternica cum este astazi. Acest articol descrie evolutia tehnologiei, incepand de la tuburile cu vacuum apoi memoria feromagnetica pana la  memoria RAM din zilel noastre.
     RAM a evoluat de la o tehnologie mai veche, memoria feromagnetica  care a aparut in anii 50  si care la randul sau, a inlocuit  memoria cu tuburi de vacuum. Pana in anii 1945 s-au folosit  tuburile cu vacuum si linii de intarziere cu mercur pentru a putea stoca temporat memoria.In jurul anilor 1950 cercetatorii au reusit sa descopere memoria feromagnetica.  Acest  tip de memorie stoca informatiile pe baza sistemului binar  1 sau 0. Memoria feromagnetica nu era costisitoare din din acest motiv a fost folosita pana in jurul anilor 70.  Incepand din 1974 au inceput sa se construiasca tranzistoarele si odata cu acestea si memorii mai performante.
     Memoria RAM a fost inventata la sfarsitul anilor \'60 , practic nu a fost un salt tehnologic extraordinar,in loc de inele magnetice, s-au folosit tranzistori pentru a stoca datele in sistem binar. DeÅŸi acest lucru poate parea ca o modificare tehnica minora, a permis dezvoltarea de semiconductori ieftini si in masa de catre IBM.
     Din aceasta perioada inceput cursa pentru a utiliza din ce in ce mai multi RAM în spatii mai mici. CreÅŸterea exponenÅ£iala a fost ÅŸi chiar si astazi continuă sa faca acest lucru. 

     Tehnologia RAM la inceput vindea dispozitive pe 64 de biti, acum insa computerele noastre de zi cu zi  functioneaza  la sute de milioane de biti. Este o schimbare uimitoare într-o perioada atat de scurta de timp, abia patru decenii in urma  si de atunci, memoria RAM s-a dezvoltat pana la un nivel la la care se pot face calcule calcule incredibil de complexe,care nici un om nu ar putea sa calculeze singur.
      Exista tipuri usor diferite de RAM, care reflectă rolurile pe care le pot avea memoriile RAM. Memoria dinamică RAM, sau DRAM, este de tipul cel mai frecvent găsite în computere, aceasta are nevoie constanta de a fi actualizata.. Acesta este tipul original de memorie RAM. Memoria RAM static, sau SRAM, prin contrast, nu are nevoie să fie actualizata. Mai exista si memoria flash care este considerata a fi din punct de vedere tehnic este un alt tip de memorie RAM si este utilizat in multe din unitatile de astăzi.

     Memoria DRAM stocheaza informatia random in condensatorii cercuitoului integrat. 0 sau 1 reprezinta starea in care se afla condensatorul. 0 in cazul in care este gol iar 1 este atunci cand condensatoruleste incarcat.

    Memoria SRAM stocheaza informatia utilizand un bistabil.Acest tip de stocare este destul de costisitor dar in acelasi timp este si mai eficienta comparativ cu memoria DRAM.

     Incep sa se testeze  si memorii in faze experimentale  precum memoria TRAM. Aceasta tehnologie se doreste a unifica beneficiile DRAM si SRAM aceasta insemnand volum mare de informatii si viteza crescuta.

    O alta tehnologie moderna este Nano – RAM care are la baza nanotuburile aceasta se antcipeaza a avea o performanata mult mai buna de cat a memoriilor clasice.


calculatoare second hand, calculatoare second hand

No comments:

Post a Comment