Monday 12 March 2012

Ghidul romanului in UK: transportul

Orasele britanice, mai ales cele “cu lipici” la romani (Londra, Manchester, Dublin ori Glasgow) sunt foarte mari si pentru a ajunge de acasa la munca, vei avea de parcurs multe, multe mile. Distantele foarte mari sunt compensate de o retea de transport foarte buna, mai ales in Londra. Orasul are o retea de metrou care acopera intreaga suprafata a zonei metropolitane si parte din imprejurimi, trenuri rapide pentru cei care fac naveta din orasele din jur, autobuze, transport naval si tramvaie (doar in sudul Londrei). In principiu, a te obisnui cu transportul in Londra nu e foarte dificil, dar e bine sa stii cateva lucruri inainte de a face prima calatorie cu metroul sau trenul in Anglia.

  • Preturile difera in functie de zonele in care te afli si ora la care te deplasezi. Zona 1 a Londrei- centrul orasului, districtul economic si atractiile turistice- e cea mai scumpa si aglomerata zona a orasului, o calatorie costand aproximativ 4 lire dintr-un punct in altul, la ora de varf. Tarifele scad progresiv daca te indepartezi de centru, spre zonele 2-5. Daca te deplasezi zilnic cu metroul, e obligatoriu sa-ti faci un abonament, vei economisi bani si totul va fi mai simplu. Abonamentele sunt tarifate in functie de zonele in care vei calatori, de exemplu 1-2, 2-4 etc. Daca locuiesti si muncesti in zona 3, de exemplu, un abonament pe zonele 2-3 s-ar putea sa-ti fie suficient, iar pentru deplasarile in afara acestui perimetru, poti suplimenta oricand cardul de transport. Reteaua de autobuze nu e limitata de zone, un abonament de autobuz acoperind tot orasul.
  • Orele de varf (dimineata intre 6 si 9 si seara intre 17 si 20) sunt foarte, foarte aglomerate, mai ales in Londra. Ideal ar fi sa te deplasezi in afara acestor ore, dar daca o faci, fii pregatit(a) sa dai din coate pentru locul tau in metrou sau autobuz- nu e nicio gluma la mijloc. Pozitioneaza-te cat mai aproape de peron sau de intrarea in autobuz si nu intra in imbulzeala din spatele tau. In tren sau autobuz, stai cat mai aproape de usa sau s-ar putea sa-ti ratezi statia. E de preferat sa folosesti totusi metroul pentru calatoriilepe timpul orei de varf, pentru ca traficul nu va ingreuna circulatia trenului, dar autobuzele s-ar putea sa aiba intarzieri foarte mari, de peste o ora, mai ales in zona centrala.
  • Chiar daca sistemul de metrou e foarte bine pus la punct, exista mereu cate o statie sau alta care e inchisa pentru reparatii, iar intreg itinerariul iti va fi dat peste cap daca nu esti la curent. Daca folosesti frecvent internetul, aboneaza-te la serviciul de anunturi al companiilor de transport, si vei primi informatii despre statiile inchise cu ceva timp inainte. Oricum, cele mai multe statii nefunctionale, pe timp scurt, sunt in weekend, tocmai pentru a nu afecta viata profesionala a orasenilor.
  • Daca vrei sa te deplasezi cu masina, incearca sa organizezi un car pool, poate cu alti romani in uk. Daca lucrati impreuna sau oricum foarte aproape unul de altul, e mai convenabil, ieftin si ecologic sa impartiti o masina inspre destinatie. Desigur, ca si in cazul transportului in comun, ideal e sa eviti orele de varf, sau s-ar putea sa astepti multe, multe ore la semafor si sa fii prins in ambuteiaje. 

  • romanii in uk, romani in uk

    No comments:

    Post a Comment